tisdag 30 december 2008

AVSLUTNING
Mellan kl. 11 och 14 var vi på HDK och gjorde klart vårt arbete. Vi gjorde en sista genomgång av texten, rubriker, innehållsförteckning, typsnitt m.m. innan vi skrev ut och satte ihop text och bilagor. Vi lämnar in de utskrivna exemplaren, som angivits, på måndag den 5:e. Sedan väntar slutseminarierna med att opponera och att opponeras.

måndag 29 december 2008

HANDLEDNING
Jag träffade Tarja på HDK 8.30 för den sista individuella handledningen. Vi gick igenom texten och hennes kommentarer om olika delar. Efter en timme hade vi rätat ut ett och annat frågetecken. Amalia slöt upp hos mig på eftermiddagen, då vi gjorde de sista ändringarna. Nu återstår en sista genomläsning av hela texten.

lördag 27 december 2008

SKRIVA
Tittade på de kommentarer Tarja mailat efter att hon läst igenom vår text. Det jag skrivit idag är inget ytterligare på texten, utan tankar om kommentarerna och förslag till ändringar som vi tre kan diskutera på nästa handledning.

torsdag 18 december 2008

SKRIVA
Vi satt och gick igenom hela texten tillsammans från början till slut. Vi flyttade, ändrade och skrev ny text. Efter 8 timmar av intensivt arbete var vi klara. Hela texten är nu inskickad till Tarja för genomläsning. Det kommer troligen att vara en del tillägg och ändringar som måste göras, men det är skönt att ha kommit så här långt. Under julen som stundar kommer jag att avvakta handledarens kommentarer och läsa mer i alla de texter vi fått på introduktionen och handledningarna för examensarbetet. Det är texter som handlar om den vetenskapliga rapporten, ventilering av den vetenskapliga rapporten och texter om konst och vetenskap.

onsdag 17 december 2008

HANDLEDNING
Idag 10.15-10.45 var vi på vår sista individuella handledning innan jul. Den gav en del saker att tänka på och ändra. Men den gav även bekräftelse på att vi kan arbeta vidare på det spår vi är inne på. Vi börjar vi bli klara, men resten av dagen satt vi och skrev på olika delar var för sig. Jag koncentrerade mig mest på att arbeta med de delar där Tarja föreslagit ändringar.

tisdag 16 december 2008

SKRIVA
Gårdagen och den här dagen har ägnats åt att skriva och skriva. Vi har suttit tillsammans, enskilt, lagt till och dragit ifrån. Just nu är det svårt att veta hur mycket arbete vi har kvar och hur färdiga vi är med hela arbetet. Vi skriver på och försöker hinna. Den här veckan skall arbetet in för genomläsning. Jag har skrivit analys av intervjuerna och lite på andra delar. Vi har bokat in handledning med Tarja för att ta upp olika frågor och problem kring uppsatsen.

söndag 14 december 2008

SKRIVA
Nu har vi suttit i många timmar både tillsammans och själva och skrivit. Vi har just mailat texten, förutom diskussions-kapitlet som vi har kvar att arbeta med, till Tarja. Tabellen och våra bilagor är klara.

lördag 13 december 2008

SKRIVA
Vi jobbar på med texten som blir mer och mer färdig. Jag har varit inne i diskussions-kapitlet och lagt in våra frågeställningar för att få en struktur och för att ge svar på de frågor vi ställde i inledningen. Håller även på med en tabell i Photoshop som skall visa fördelningen av lärarnas betyg på elevarbetena.

torsdag 11 december 2008

SKRIVA
Idag satt vi tillsammans och gick igenom det vi skrivit, skrev mer, och gick igenom vad vi ska skriva. Fortsatte sedan själv under eftermiddagen och kvällen med texten. Läste även i de olika NU-03 rapporterna och hittade där stöd för vårt antagande om att det finns stora risker för skillnader i bedömning.

onsdag 10 december 2008

HANDLEDNING
kl. 8.30 träffade vi Tarja för individuell handledning. Det resulterade i en del att ändra, en del att behålla och en hel del peppning till att fortsätta skrivandet på det spår vi är inne på. Det var roligt att Dewey-referensen uppskattades, för han var en av de första jag hittade och fann intressant för vårt arbete. Jag och Amalia tog ett par delar var att ha huvudansvar för, och mailade sedan mellan oss. Jag gick igenom alla små ändringar i och omflyttningar av text. Fortsatte också till exempel med att utöka och utveckla Teoretisk genomgång och Referenser.

tisdag 9 december 2008

SKRIVA
Vi satt tillsammans och ändrade i vårt hittills skrivna. Tittade igenom och ändrade det som vi var för sig skrivit. Vi fick respons från Tarja på vår Inledning som vi mailat i förra veckan. Konstruktiv kritik.

måndag 8 december 2008

LITTERATUR
Har läst i Att skriva examensarbete inom utbildningsvetenskap av Staffan Stukát, som innehåller värdefulla tips om hur man skall lägga upp skrivandet. Hur indelningen i kapitel skall vara, vad som skall vara med och vad som skall vara var. Har mest tittat på metod- och diskussionsdelarna.

lördag 6 december 2008

SKRIVA
Vi är nu inne i att skriva, skriva. Idag har jag tittat på och skrivit ned resultaten av vad vi fick för svar från lärarna på talongerna i bedömningen av elevarbetena. Jag har även skrivit på den teoretiska genomgången, metoddelen och referenslistan. Började också på ett stycke om vad man skall bedöma, något som bland andra olika texter av Korp, Lindström och Skolverket behandlar. Hur är det egentligen med fliten? Vad är skillnaden mellan den och processens öva och träna?

torsdag 4 december 2008

SKRIVA
Idag träffades vi för att tillsammans gå igenom och börja skriva om resultatet av vår undersökningen. Vi började med att beskriva det material vi fått in av lärarna i form av talonger och intervjuer. Vi började även att kategorisera och försöka att dela in resultatet och se mönster i det. Mer analys och diskussion senare. Nu kommer vi att skriva på helheten och alla kapitel samtidigt.

onsdag 3 december 2008

HANDLEDNING
På eftermiddagen var det vårt sista tillfälle för handledning i grupp. Där vi är i vårt arbete just nu är att vi precis börjat att titta på resultatet av det insamlade materialet. Vi väntar på respons på Inledningen vi skrivit. Vi kommer nu att fortsätta med skrivandet. Ägnade kvällen åt det och åt ytterligare läsning, NU-03, Kunskapsbedömning - hur, vad och varför och Pedagogisk bedömning.

tisdag 2 december 2008

LITTERATUR
Dagen har ägnats åt litteraturstudier och åter litteraturstudier. Jag fann det mycket intressant att läsa om Deweys syn på konsten och uppdelningen av den i produkt och process. Det är något som jag även funnit i läsningen av Lindström och mött hos de lärare vi besökt. Det är också vad vi kommer att ta upp i vårt skrivande om vad som bedöms och värdesätts av lärare i elevers arbete i bild. Har läst, och läst delar ur Bild, svenska, omvärldskunskap: SO Instrumenten i den Nationella utvärderingen granskas, Bedömning och betygssättning - kommentarer med frågor och svar och Portföljvärdering av elevers skapande i bild. I den senare såg jag att deras resultat visat att produktkriteriet hantverksskicklighet var där samstämmigheten mellen skilda bedömare var störst. Det var det vi antog när vi valde att avgränsa oss till att se på och bedöma produkten i vår undersökning.

måndag 1 december 2008

LITTERATUR
Vi satt på HDK och kollade igenom, ändrade, skrev om, skrev till och skrev klart texten till Inledningen, och mailade sedan den till vår handledare Tarja för kommentarer. Ändringar kan komma att ske. Därefter tog vi en tur till Pedagogiska biblioteket där vi plockade upp och beställde ytterligare litteratur. Jag fick bland annat tag på Deweys Art as Experience, som jag nu skall ge mig i kast med. Jag har varit nyfiken på den ett tag efter att ha läst om den.

söndag 30 november 2008

SKRIVA
Söndag. Har skrivit på Metodidentifikation och Bakgrund i Inlednings-kapitlet. Vi försöker få det klart snarast för att gå vidare med analys av materialet vi samlat in. Har just mailat texten till Amalia för feedback, och för att sen få tillbaka den och kunna ge henne feedback..osv.

fredag 28 november 2008

BESÖK
Nu är materialinsamlingen, i form av nedskrivna och ljudupptagna intervjuer och talongifyllda bedömningar, avklarad. Idag besökte vi de 2 och sista skolorna vi fått kontakt med. Vi har 10 lärare på 10 skolor som deltagit. Nu fortsätter vi att skriva, skriva och fördjupa oss i litteraturen.

tisdag 25 november 2008

SKRIVA
Har börjat titta på Bakgrund som är en del i Inledningen. Vad fick oss att börja tänka på de här frågorna vi skriver om? Vår utgångspunkt är egna erfarenheter och iakttagelser, och tidigare forskning. Just nu har vi 11 deltagande lärare från 10 skolor i vår undersökning. De flesta har uttryckt att de tycker att det är svårt att bedöma produkten, men ändå genomfört bedömningen och hjälpt oss med vår undersökning. Svårare var det att få bildlärarstudenter att ställa upp. Av dem var det bara 1 som fyllde i talongen. Bedömning sker ej på det sättet är en av kommentarerna man kan få. Vi är medvetna om det, att flera faktorer måste beaktas. Men produkten är ju en del av elevens arbete, och det är ju jag och Amalia som gör undersökningen och får stå för att visa fram något resultat av vår konstruerade bedömningssituation.

söndag 23 november 2008

BILDER
Har idag tagit itu med dokumentationen av elevarbetena, som skall vara en bilaga i arbetet. Jag tycker om att fotografera, så det var inga problem. Placerade sedan upp de 13 bilderna av målningar, teckningar, collage och skulptur, på 2 A4-stora Photoshop-dokument. Renskrev också den intervju vi på den intervjuades begäran ej spelat in. Visst kan man neka att bli inspelad, det förstår jag, men man riskerar ju att bli felciterad och att viktig information ej kommer med. För det var ju svårt att hinna med att skriva ned allt som sades, och samtidigt ha koll på frågandet och att behålla en naturlig kontakt med samtalspartnern. Gjorde även en genomgång av det vi hittills skrivit på inledningskapitlet och mailat mellan oss, för ändringar, tillägg och kommentarer. Vi läser varandras texter och gör ändringar när vi båda kollat igenom texten och är överrens. Det är mycket bra att ha ett bollplank så nära.

torsdag 20 november 2008

INTERVJU
Ännu en intervju är avklarad. Jag fick klara mig utan Amalia idag. Det gick bra, men det är bättre att vara två. Har även ringt och mailat lärare, så nu har vi kontaktat alla grundskolor i Centrum, Linné och Majorna. Efter en del ja, en del lönlöst kontaktsökande och ett par få nej, har vi troligen 10 lärare, när vi är klara nästa vecka, med i undersökningen. Den här veckan blir den sista för att boka in, och nästa vecka blir sista för att göra intervjuer. Sedan blir det bearbetning av materialet och skrivande.

tisdag 18 november 2008

LITTERATUR
Nu har jag läst Att bedöma eller döma - tio artiklar om bedömning och betygssättning. Jag fastnade för artikeln av Lars Lindström och särskilt då ett stycke på s. 118 som handlade om att studera portfölj utifrån ett enda kriterium. Vi har ju valt att koncentrera oss på bedömning av produkten, som är en del. Lindström talar om 7 kriterier, 3 produkt- och 4 processkriterier, som finns med i utvärderingen av skapande förmåga för Skolverket 1998. Både produkt och process bör beaktas. Det är vi medvetna om, men vi har gjort valet att se på bedömning utifrån produkten, för att se om bedömningen ändå skiljer sig åt mellan olika lärare.
”Eftersom det utanför skolan är produkterna av den skapande processen som räknas, ligger det nära till hands att ifrågasätta processkriteriernas relevans. Om produkterna blir bättre efterhand, spelar det då någon roll hur de kommit till?" (Lindström, s. 118-119).

INTERVJU
Igår genomförde vi våra första intervjuer/bedömningsundersökningar. 3 stycken hann vi med under förmiddagen. Ytterligare 5 tillfällen är inbokade genom besök, telefonsamtal och mail. Vi har i första skedet gått runt till alla skolor, och sedan fortsatt vidare med tel och mail om vi inte direkt fått tag i bildläraren/bildlärarna. Det personliga mötet har fungerat väl på så sätt att vi fått bra respons och få nej. Endast ett hittills. Vi har samtidigt även fått möjlighet att se olika skolor, bildsalar, och hur de arbetar där.

lördag 15 november 2008

SKRIVA
Började lite smått att skissa på Inledningskapitlets syfte och problemformulering. Vi kommer att göra så att det vi skriver, skickar vi sedan till varandra för kommentarer, påfyllning och ändringar. Det är en styrka att vara två. Man kan ju ha missat något som den andra kommer på eller ha något som man behöver bolla för att göra klart för sig. DAT-bandspelaren som vi lånade på HDK fungerar bra. Det är en kanske lite onödigt stor och kanske avskräckande utrustning, till skillnad från en mindre och mer diskret diktafon, men vi får använda det som fanns till buds på bästa sätt.

fredag 14 november 2008

INTERVJUFRÅGOR

*Vad/vilka faktorer räknar du in när du bedömer i ämnet bild?

*Vilken av dessa faktorer premierar du inom bildämnet?
- vad värderas högst?

*Kan man bedöma utifrån produkten? Varför/varför inte? Vad tänker du kring det?

*Bildbedömning kan färgas av den personliga smaken, hur undviker du detta? - På vilket sätt strävar du efter att vara objektiv?

*Hur gör du för att uppnå rättvisa och likvärdighet vid bedömning och betygsättning?
HANDLEDNING
Återigen en intensiv dag med individuell handledning, besök på skolor och filande på intervjufrågor. Nu är frågorna relevanta för vår undersökning, utan att vara värderande eller för styrande. Det är flera frågor som frågar om ungefär samma sak fast på lite olika sätt. För tillfället har vi 4 intervjuer inbokade i nästa vecka. Inspelningsutrustning har vi lånat på HDK. Nu skall jag ringa ett par samtal till, skriva rent intervjufrågorna och checka utrustningen så att allt är ok inför måndagen.

torsdag 13 november 2008

BESÖK
Nu har vi lyckats få det första intervjutillfället inbokat. Vi gick runt till 7 skolor i Göteborg och sökte upp de bildlärare som var tillgängliga, eller fick kontaktuppgifter till dem. På två skolor har vi lånat material i form av målningar, teckningar, tryck och skulpturer från årskurs 7 och 9, till den mapp vars innehåll vi skall låta lärare bedöma. De kommer att få sätta betyg på varje bild för sig, från IG till MVG. Nu det närmaste blir det för oss att ringa, maila och följa upp besöken, och även att göra ett par besök till.

onsdag 12 november 2008

HANDLEDNING
Idag hade vi handledning på HDK, vilket rätade ut en del frågetecken.
Vi beslutade bland annat urvalet av vilka skolor vi skall genomföra vår undersökning på grundskolor i Göteborg, både friskolor och kommunala skolor. Gick sedan hem och letade upp adresser till ett flertal att välja bland inför morgondagens besök och sökande efter bildlärare villiga att delta i undersökningen.

INTERVJUFRÅGOR


Här är senaste versionen av frågor vi
tänkt ställa till lärare.

*Ålder, år i yrket, behörig/obehörig..

*Vad/vilka faktorer räknar du in när du bedömer i bild?

*Vad premierar du inom bildämnet?
- vad värderas högst?

*Kan man bedöma endast utifrån produkten? Varför/varför inte? Vad tanker du kring det?

*Bildbedömning tenderar ofta att färgas av den personliga smaken, hur undviker du detta? - På vilket sätt strävar du efter att vara objektiv?

*Hur gör du för att uppnå rättvisa och likvärdighet vid bedömning och betygsättning?

Hej,här är ett par intervjufrågor som vi tänkte skulle ställas till de lärare som deltar i vår studie. De kommer att bedöma mappen/portfolion med bilder, och därefter svara på ett par frågor.Vi tänkte bara ha ett urval av de här frågorna, tre-fyra stycken. Kom gärna med synpunkter! Se även vårt pm!

INTERVJUFRÅGOR: Vad/vilka faktorer räknar du in när du bedömer i bild? Vad betygsätts/premieras inom bildämnet? - Vilka egenskaper/färdigheter värderas högst?Är det något annat än resultatet; produktent.ex. process, produkt, flit, kreativitet? Hur tar du hänsyn till arbetsprocessen och hur värderas den? Kan man bedöma endast utifrån produkten? Varför/varför inte? Bildbedömning kan ofta färgas av den personliga smaken, hur undviker du detta?- På vilket sätt strävar du efter att vara objektiv? Är eleverna införstådda med hur och vad som bedöms? - Hur informeras eleverna om kursens mål och kriterier? Hur uppnås rättvisa och likvärdighet vid bedömning och betygsättning?

torsdag 30 oktober 2008

Examensarbete

28 oktober 2008

Vad bedömer man i bild?

Bedöms en portfölj med bilder lika eller olika av lärare, elever och bildlärarstudenter?
Bedömer man produkt eller process? Vi vill titta på produkten och om den bedöms lika eller olika. Vi avgränsar oss till att titta på produkten för att se hur mycket bedömningen skiljer sig åt när man enbart ser på den och bortser från allt annat. Vi vill härleda var skillnaderna ligger. Vi utgår från att bedömningen i bild är godtycklig och görs utifrån lärarens eget huvud. Men vad är det som bedöms, är det det eleverna presterat eller är det andra faktorer som spelar in? Hur eleverna är som personer, processen etc. Kan man göra en bedömning av endast produkten?

Vi tänkte samla ihop en mapp med olika elevers arbeten från samma årskurs på högstadiet. Exempelvis uppgifter: Ljus och skugga (valörer), akvarell, porträtt, skulptur, foto, film, stillében, fri bild, serie.
Vi tänker oss att vi ber ca 10 lärare från olika skolor i olika kommuner att bedöma en mapp med säg 10 bilder och sen tänker vi att vi även ställer ett par tre frågor i enkätform som ska gå snabbt att svara på men där vi får en mer nyanserad bild av hur bedömningen sker. Vi vill att de bedömer bilderna på det sättet man bedömer i bild: ig g vg och mvg.
Vi vill även fråga elever vad de tycker, stämmer elevernas och lärarnas bedömning, hur skiljer den sig? Men vi tänkte bara ge lärarna frågor och eleverna ska bara göra själva bedömningen.

Vi finner det intressant att titta även på hur bildlärarstudenter skulle göra denna bedömning, skiljer den sig från elevernas och lärarnas bedömning? Dom har ju tagit del av den senaste forskningen och tankarna om betyg och bedömning och HDK:s ”nya” sätt att se på vad man ska bedöma. Kommer de vägra bedöma produkten? Ser de till andra saker? Värderas olika saker? Eller går det att säga vad som är en bra bild eller inte. Vilka bilder som kommunicerar med betraktaren eller inte?

Vilka faktorer som kön, ålder, etnicitet, utbildning, typ av skola; friskola/kommunal, konstintresse, år i yrket etc. är relevanta när det gäller lärarna?

Fungerar studien? Hur många lärare, och var skall vi titta på? Hur gör vi bäst vårt urval? Hur tycker ni om förslaget att vi skall titta på lärare, elever och lärarstudenter?
Behöver vi enkät, eller kan formen vara intervjufrågor? Etc, etc..


Amalia Sandström och Anna Fröman